petak, 21. rujna 2012.

Poniznost - bez namještanja tuđim pogledima

Korizma je vrijeme u kojemu razmišljamo o odricanju i žrtvi pa je pravo vrijeme za razmišljanje i o poniznosti. Je li moguće govoriti o mladima i poniznosti? Ili su mladi jedino ambiciozni, željni uspjeha, slave te puni osjećaja da su bolji od drugih? Dosada već gotovo uvriježeno »pravilo« odricanja od slatkog, cigareta ili alkohola mnogim mladima nije dovoljno kako bi istinskije nasljedovali trpećeg Krista pripremajući se za uskrsno slavlje. Primjećuju kako je za stvarnu promjenu potreban drugačiji način odricanja. Jedna od ponovno otkrivenih »vježba« odricanja jest vježbanje u poniznosti. Za tu vježbu nisu potrebni nikakvi »rekviziti« niti posebni uvjeti, već samo dobra volja da čovjek istinski promisli o sebi i svome odnosu prema drugima. Kroz djela, ali i riječi pazeći da ta promjena ne bude namještena poza.

Recept za poniznost

Gotovo je nemoguće da nismo doživjeli - barem u jednom od brojnih susreta s različitim ljudima - da nam netko i nije bio baš drag i omiljen. Možda zato što nas je svojim pristupom i razmišljanjima izravno povrijedio i na taj način izrazio nepoštovanje prema nama, ili nas je bezrazložno ismijavao... Možda je uzrok ponekad bio i u nama samima: izgradili smo zid u odnosima prema takvim vršnjacima, osjećajući da u njihovu prisustvu ne možemo biti svoji, osjećajući neobjašnjivu »ugroženost« i »prijetnju«.

No boraviti u blizini blagih i poniznih osoba sasvim je nešto drugo. U takvom se okruženju osjećamo ugodno, neopterećeno, sigurno jer znamo da su te osobe spremne slušati i ravnopravno razgovarati, bez želje za isticanjem i razmišljanjima o nadmetanju... Želeći te kvalitete prenijeti u svoje ponašanje, pred nama će se pojaviti brojne prepreke te ćemo se zapitati je li uopće poniznost realan i ostvariv način i stil života. Istraživanje koje je među srednjoškolcima zagrebačkih škola provela dr. s. Valentina Mandarić svjedoči kako su mladima ipak temeljne vrijednosti poput poštenja, zauzimanja za druge, iskrenog prijateljstva iznimno važne.

Riječ poniznost istisnuta je i nerazumljiva u rječniku mladih. Bl. Majka Terezija iz Calcutte poniznost je opisala konkretnim prilikama iz života i na taj način pokazala kako je moguće posjedovati tu vrijednost. Ona kaže da poniznost podrazumijeva »govoriti što manje o sebi, ne miješati se u tuđe poslove, paziti da ne budemo znatiželjni, prihvaćati radosno protivljenja i ispravke, prelaziti preko tuđih pogrešaka, prihvaćati zanemarenost, zaborav i mržnju, ne tražiti da budemo posebno ljubljeni i prihvaćeni, odgovarati uljudno i kad smo izazvani, ne gaziti nikada ničije dostojanstvo, ne raspravljati ni onda kad imamo pravo, birati uvijek ono što je teže«.

'Mladi mladima' - Glas Koncila, broj 7 (1756), 17.2.2008.